Harrastatko voimistelua ja koetko sinulla olevan mahdollisuuksia lähteä kilpauralle? Haaveiletko voitoista kansainvälisilläkin areenoilla?
Suomen Voimisteluliitossa voit kilpailla kahdeksassa eri lajissa. Nämä lajit ovat:
- Akrobatiavoimistelu
- Joukkuevoimistelu
- Kilpa-aerobic
- Miesten telinevoimistelu
- Naisten telinevoimistelu
- TeamGym
- Rytminen voimistelu
- Trampoliinivoimistelu
Akrobatiavoimistelu
Akrobatiavoimistelu on monipuolinen urheilulaji, jossa voit kehittää lihaskuntoasi, kestävyyttäsi, liikkuvuuttasi ja koordinaatiokykyäsi. Lajissa on paljon samoja piirteitä erityisesti telinevoimistelun, mutta myös trampoliinivoimistelun ja TeamGymin kanssa.
Akrobatiavoimistelua voit kilpailla viidessä erilaisissa ryhmäkokoonpanoissa – esimerkiksi siten, että kaksi naista tai kaksi miestä muodostavat parin. Myös nainen ja mies voivat muodostaa sekaparin. On myös olemassa naisten kolmen hengen ja miesten neljän hengen kilparyhmiä.
Akrobatiavoimistelu on näyttävä kilpailulaji, jossa yleisö pääsee ihastelemaan upeita liikkeitä ja koreografioita, jotka suoritetaan sekä pareina, ryhminä että yksilösuorituksina. Kilpailijoiden tulee tehdä tietyt pakolliset liikkeet, jotka valitaan kilpailulistalta. Tulokset pohjautuvat tuomareiden valintaan. He arvioivat kilpailijoita kolmessa kategoriassa, eli vaikeudessa, suorituspuhtaudessa ja taiteellisuudessa.
Suomessa akrobatiavoimistelu ei ole vielä kovin tunnettu laji. Sitä valmennetaan tällä hetkellä vain muutamissa seuroissa. Ota selvää sinua lähin urheiluseura Suomen Voimisteluliiton sivuilta.
Joukkuevoimistelu
Joukkuevoimistelu on yksi suosituimmista naisvoimistelun alalajeista. Tässä lajissa liikesarjat ovat jatkuvammat ja joukkueen kokoonpanot ovat suuremmat kuin esimerkiksi rytmisessä voimistelussa.
Joukkuevoimistelun kilpajoukkueessa on mukana kuusi voimistelijaa, ja kilpaohjelma on kestoltaan kahdesta kolmeen minuuttia. Tänä aikana kilpailijat tekevät koreografian mukaisia liikkeitä, hyppyjä ja esimerkiksi spagaatteja taustamusiikin tahdittamana.
Joukkueet jaetaan joukkuevoimistelussa mestaruus- ja kilpasarjaan, joista mestaruussarjan voittaja on samalla Suomen mestari. Kilpailuja järjestetään keväisin ja syksyisin. Kevään vapaaohjelmassa kilpailu tapahtuu ilman välineitä ja syksyisin välineet ovat mukana.
Joukkuevoimistelun voittajajoukkue valitaan teknisen suorituksen, taiteellisen sommittelun sekä erilaisten liikkeiden, kuten hyppyjen ja tasapainokyvyn pohjalta. Taiteellinen sommittelu tarkoittaa erityisesti erilaisten kuvioiden muodostamista, joita joukkue keskenään muodostaa.
Suomalainen joukkuevoimistelu on niittänyt menestystä myös kansainvälisesti, mikä on pitkälti lajin laajan suosion sekä ammattitaitoisten valmentajien ansiota.
Kilpa-aerobic
Kilpa-aerobic on näyttävä ja yleisöä viihdyttävä urheilulaji. Se yhdistää urheilun ja show-tapahtuman, ja liikkeitä rytmittää vauhdikas musiikki.
Kilpa-aerobic pohjautuu nimensä mukaisesti aerobic-liikuntaan. Tässä lajissa suoritetaan musiikin tahdissa eri vaikeusasteen omaavia aerobisia liikesarjoja. Näin kilpailijat osoittavat taitonsa jatkuvilla liikkeillään, notkeudellaan, voimallaan sekä seitsemällä perusaskeleellaan.
Kilpa-aerobicissa menestykseen tarvitaan kestävyyttä, voimaa ja notkeutta. Lisäksi kilpailijalla tulee olla rytmitajua sekä positiivista energiaa, joka välittyy myös yleisöön. Kilpa-aerobic vaatii siten myös rohkeutta ja halua esiintyä suuren yleisön edessä sekä tietysti myös pitkäjänteisyyttä intensiiviseen harjoitteluun.
Jos olet kiinnostunut kilpa-aerobicista, suositellaan harrastuksen aloitettavan aloittaa Aerosport-sarjasta.
Miesten telinevoimistelu
Miesten telinevoimistelu vaatii kilpailijalta fyysisten taitojen lisäksi paljon rohkeutta ja vauhdin hurmaa.
Kilpailu tapahtuu kuudella telineellä, jotka käydään kansainvälisissä kilpailuissakin lävitse aina tässä järjestyksessä: permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki.
Kilpailussa menestyminen jaetaan kolmeen osaan: kilpailijat voivat voittaa sekä jokaisen telineen erikseen että kamppailla kaikkien telineiden kokonaisvoitosta ns. kuusiottelussa. Lisäksi telinevoimistelussa kilpaillaan joukkuevoitoista.
Naisten telinevoimistelu
Naisten telinevoimistelun kilpailuissa käytetään neljää telinettä, ja kansainvälisissä kilpailuissa ne suoritetaan tässä järjestyksessä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto.
Samoin kuin miesten telinevoimistelukilpailuissa, kilpailla voi erikseen jokaisen telineen voitosta sekä kaikkien telineiden kokonaisvoitosta eli neliottelusta. Lisäksi myös naiset kilpailevat myös joukkuevoitoista.
Telinevoimistelu on Suomessa edelleen suosittua ja kilpailuja järjestetään sekä naisille että miehille eri puolilla Suomea. Löydä sinua lähin seura Suomen voimisteluliiton sivuilta.
TeamGym
TeamGym on vauhdikas telinevoimisteluun verrattavissa oleva laji, joka tunnettiin Suomessa aiemmin ns. näytösvoimisteluna. TeamGymissä liikkeet suoritetaan tanssillisena vapaaohjelmana permantomatolla ja trampetilla, joissa kilpailijat suorittavat vauhdikkaita volttisarjoja
Kilpailussa parhaiten menestyvät vauhdin, voiman ja tekniikan hyvin hallitsevat joukkueet. Suorituksia arvioidaan joukkueina samankaltaisten liikkeiden ja esityksen yhtenäisen kokonaisuuden pohjalta. Jokainen joukkueenjäsen tulee siis suoriutua kilpailustaan samalla tyylillä ja taidolla, siten että kokonaisuus näyttää hallitulta.
TeamGym tarjoaa viihdettä myös kilpayleisölle. Vauhdikkaita esityksiä ja huikeita temppuja on upea seurata. Kyseessä on monipuolinen laji, johon osallistuu monenikäisiä kilpailijoita. Laji on suosituin Pohjoismaissa, ja etenkin Ruotsissa ja Tanskassa, missä TeamGym on kaikkein suosituin voimistelulaji.
Rytminen voimistelu
Rytminen voimistelu on kansainvälisestikin suosittu voimistelulaji ja menestyksestä kilpaillaan myös olympiatasolla. Kilpailussa hyödynnetään erilaisia välineitä, kuten narua, palloa, vannetta, keiloja ja nauhoja. Lisäksi esitetään vapaaohjelmia ilman välineitä. Kilpailuohjelmat suoritetaan musiikin tahdissa ja kilpailu koostuu yleensä 1–5 ohjelmasta.
Suomessa rytmistä voimistelua on harrastettu jo 1970-luvun alusta lähtien. Laji tuli aikoinaan Suomeen Neuvostoliitosta. Se on edelleen suosittu urheilulaji monissa Itä-Euroopan maissa, Venäjän lisäksi muun muassa Ukrainassa, Bulgariassa, Valko-Venäjällä ja Azerbaijanissa.
Trampoliinivoimistelu
Trampoliinivoimistelu on taas lähtöisin Yhdysvalloista, ja kansainvälisesti lajista on kilpailtu jo noin 50 vuotta. Toimintaa koordinoi Kansainvälinen trampoliiniliitto FIT, joka perustettiin vuonna 1964. Trampoliinivoimistelu oli olympialaisten ohjelmassa ensimmäistä kertaa Australian Sydneyssä vuonna 2000.
Trampoliinivoimistelussa tehdään mahdollisimman hyvin hallittuja, tyylipuhtaita sekä korkeita voimisteluliikkeitä. Laji vaatii kilpailijalta voiman lisäksi sitkeyttä sekä erinomaista koordinaatio- ja tilanhahmottamistaitoa.
Trampoliinivoimistelun kilpalajit ovat yksilötrampoliini ja synkrotrampoliini eli paritrampoliini. On myös olemassa tupla-minitrampoliini, jota myös kutsutaan nimellä “demi”. Yhtenä trambolinivoimistelun lajina pidetään myös tumblingia, joka yhdistää permanto- ja telinevoimistelun.